Boeken Voor Ouders

Boek in de kijker

Auteur: Cathelijne Wildervanck

Uitgeverij scriptum.nl

ISBN: 978 94 63191913

Adhd, hoe haal je het uit je hoofd

Dit boek is aan zijn negende druk toe en is (volgens mijn informatie) op datum van vandaag, Juni 2020 alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Dit geeft al een aanwijzing over de kwaliteit van inhoud van dit praktische handboek, omtrent een steeds bekender wordende gedrag’stoornis’ bij zowel kinderen als volwassenen. Dit laatste, dat zowel kinderen als volwassenen hierdoor kunnen worden getroffen is één van de originele benaderingen in het boek, want meestal denken we dat hier alleen kinderen mee te maken hebben.

Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je een druk hoofd terug in rust brengt door er zaken ‘uit te halen’ en er andere nuttige dingen ‘in te stoppen’ Zij  nodigt de lezer op deze manier uit zijn eigen mentale processen via cognitieve technieken te beïnvloeden.

Het boek is duidelijk geschreven uit de praktijk, want de auteur is coach-therapeut en directeur van ADHD centrum Nederland. Het is dan ook verfrissend te lezen dat als iemand gediagnosticeerd werd met ADHD, de mogelijkheid bestaat om door-zoals gesteld- onder andere, zelfontwikkeling beter te kunnen omgaan met deze stoornis en niet voor lange tijd te zijn veroordeeld tot het nemen van uitsluitend chemische medicatie. De auteur haalt ook de mosterd bij onder andere Neuro-linguïstisch programmeren (NLP) en zogenaamde  RET Therapie (of Rationeel-Emotieve therapie)

Uiteraard kan in deze visie natuurlijk ook niet, het concept neuroplasticiteit ontbreken, of de mate waarin de hersenen zich kunnen herstructureren en zelfs herstellen door het aangaan van nieuwe synaptische verbindingen.

Het is een heel goed handboek om deze complexe materie beter te begrijpen.  Er worden zeer nuttige handvaten aangereikt.  En in het slothoofdstuk wordt nog een overzicht gegeven van de meest doeltreffende behandelingen. Ik sluit graag af met een citaat van een lezer op de achterflap: “ Wat een verhelderend boek! Niet de ADD of ADHD veroorzaakt de problemen maar het aanpasgedrag. Feest van herkenning. Leest als een trein!”

Meer boeken voor ouders